Wij wille dille!

Wekelijks schrijft Marieke Boogert over haar dagelijkse belevenissen in Abruzzo, Guardiagrele, waar ze sinds 2011 samen met haar man een huis gekocht heeft. Deze keer verteld ze over haar zoektocht naar Dille. Zo gemakkelijk blijkt dat nog niet te zijn. Lees je mee?

More...

Op zoek naar d​​​ille! Niet in het buurtwinkeltje van Anna, niet vers op de markt, niet in gedroogde vorm in de Spar, niet in één van de vele kruidenpotjes in de grote supermarkt van de Centre Commerciale. Het Nederlands spreekwoord luidt: "de vis wordt duur betaald." Mijn vrije vertaling naar het Italiaans luidt: "de dille bij de vis wordt duur betaald."

In het voorjaar moest het elektriciteitsbedrijf reparaties uitvoeren. Misschien waren ze het zat om compensaties uit te betalen voor de dagen dat de mensen geen stroom hadden in de winter. Soms 5 dagen achtereen! De oude houten elektriciteitspalen met de kabels zijn al heel lang rot en staan gevaarlijk scheef. Dus hingen overal brieven langs de weg met de mededeling dat vrijdag het elektra eraf ging. Een mooie aanleiding om de diepvrieskist eens leeg te eten. Waaronder de vis. Er was alleen nog steeds geen dille! De redding kwam uit onverwachte hoek: Tiger, de Deense winkel die voor mij alpaca spulletjes verkoopt, had zowaar ook zakjes dillezaad. De vis moest nog even geduld hebben en belandde in het vriesvak van de koelkast tot de zaadjes plantjes zouden zijn.

Ik ben geen vegetariër. Een goed stuk vlees of vis mag ik graag eten van een dier die een goed leven heeft gehad en netjes en snel aan zijn einde is gekomen. Maar hoe moest dat met mijn zielige dille plantjes? Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen hun sprietjes eraf te plukken, terwijl ze aan het overleven waren.

Zoals ik mijn toeristische activiteit 'wandelen met de alpaca's' doe, zo organiseert Marta Udalowa 'wildpluk met lunch'. Ik heb haar via Facebookpagina Abruzzo Expat Community leren kennen en nu wilden we elkaar ook wel eens in het echie ontmoeten. Heel gezellig en we hadden elkaar veel te vertellen, totdat ze langs haar neus weg zei: "En dat is dille." Hier had ik even geen woorden voor. Kilometers gereden, geld uitgegeven, hartverscheurend dilemma doorstaan en nu stonden die geel bloeiende planten gewoon puur natuurlijk dille te wezen! Meteen boter bij de vis gedaan en heerlijk gegeten!


Over Marieke Boogert

In 2011 kochten Marieke en haar man Gerard een huis in Abruzzo. Als dieren- en natuurliefhebbers voelen ze zich hier gelukkig. Het huis is klaargemaakt voor de verhuur. Via Airbnb Experiences organiseert ze wandelingen met Alpaca’s. Over haar belevenissen in dit stukje authentieke Italië, schrijft ze haar blogs. 


Meer informatie: 

Abruzzo vakantie

Colle Tripio 70, 66016 Villa San Vincenzo Abruzzen Italia

Facebook: @Abruzzovakantie

Instagram: @Abruzzovakantie

AirBnb: Alpacafarm Abruzzo

Mobiel: 06- 48608800

 

FACEBOOK
PINTEREST
INSTAGRAM