Werken

Wanneer je in Italië wilt gaat wonen en werken, zul je waarschijnlijk ook moeten solliciteren. Solliciteren in Italië vereist zeker enige kennis van het land, de cultuur en de gebruiken.

Werken in Italië


Sollicitatiegesprek in Italië

Voor je solliciteert in Italië, is het slim om veel informatie over het bedrijf en de functie te verzamelen. Hier kun je meestal wel de website van het bedrijf voor gebruiken. Vooral je motivatie voor de baan vinden de Italianen belangrijk, enthousiasme en dynamiek spelen een belangrijke rol.
Kleding en uiterlijk zijn ook zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je top gekleed bent, het is je eerste visitekaartje en in Italië vinden ze je kleding zeer belangrijk.

Tip: neem je CV en een kopie van de vacature mee naar het sollicitatiegesprek.


Als buitenlander solliciteren in Italië

Meestal is de sfeer in het begin van het gesprek redelijk ontspannen. Onthoud dat je gezien wordt als buitenlander. Het kan handig zijn om te laten blijken dat je de verschillen tussen de (werk-)culturen kent en er enthousiast over bent. Liefst zowel over je thuisland, als over Italië. Het kan in je voordeel werken als er in je familie meerdere personen werkzaam zijn in de sector waar je solliciteert.

In Italië is het niet gebruikelijk om bij het eerste sollicitatiegesprek te onderhandelen of vragen naar het salaris.


Aantal sollicitatiegesprekken

Afhankelijk van de functie en het bedrijf, moet je na het eerste gesprek nog een paar keer terugkomen. Dat geldt ook voor het assessment of een psychologische test. Bij hogere functies is dat vaak een vast onderdeel bij de sollicitatieprocedure.


Italiaans spreken tijdens de sollicitatie

Het ligt er maar net aan of je solliciteert naar een baan waarin je voornamelijk Engels zult spreken, of naar een baan waarin het nodig is dat je ook de Italiaanse taal spreekt. Wanneer je solliciteert naar een job waarbij je Italiaanse vaardigheden ook belangrijk zijn, denk er dan aan dat je voor het sollicitatiegesprek ook wat Italiaanse woorden leert die in die branche gebruikt worden.

Werken in Italië - vakantiewerk


Vacatures

Italië is lid van de Europese Unie, waardoor het niet nodig is om een werkvergunning te regelen wanneer je op zoek gaat naar vacatures in Italië. Aangezien het op economisch vlak in het Zuiden van Italië minder goed gaat als in het Noorden van Italië, is het logisch dat je makkelijker werk kunt vinden in het Noorden dan in het Zuiden van Italië.


Vacatures online

De volgende websites kunnen je helpen bij het vinden van vacatures in Italië: lavoroeweb.net, infojobs.it en bancalavoro.it.


Vacatures uitzendbureau

Je zou in grotere steden ook naar uitzendbureaus kunnen gaan om aan werk in Italië te vinden. Kijk hiervoor in de gouden gids van Italië of dwaal wat rond in het centrum. Je zou ook kunnen kijken op obiettivolavoro.it


Vacatures arbeidsbureau

Je kunt voor vacatures ook terecht bij arbeidsbureaus, Centro per l’impiego. Zij bieden diverse services en informatie over het vinden van werk in Italië.


Vacatures in de krant

In de Italiaanse kranten staan ook regelmatig vacatures. Kijk daarvoor vooral in de grote kranten zoals “Il Corriere della Sera” en “La Repubblica”. In La Repubblica kun je op donderdag of vrijdag in de bijlage een formulier invullen waarmee je in hun database kunt komen voor een half jaar als werkzoekende.


Vacatures via netwerk

Netwerken is ook een goede manier om aan een job in Italië te komen. Misschien ken je al mensen die in Italië werken? Neem dan eens contact met ze op. Het is vanuit het buitenland vaak een effectieve manier om binnen te komen, aangezien je kennissen ooit voor hetzelfde probleem stonden. Daarnaast kunnen ze je ook vast en zeker wat tips geven over waar je de beste vacatures in Italië kunt vinden.

Werk vinden in Italië is niet gemakkelijk, maar het is vaak een kwestie van volhouden, uiteindelijk zal het lukken.

Vrijwilligerswerk - Vakantiewerk in Italië


Vakantiewerk

Er zijn veel jongeren en ouderen geïnteresseerd in vakantiewerk in Italië. Aangezien Italië een erg populaire bestemming voor vakantie is, heeft Italië in de zomer aardig wat vacatures openstaan. Zo zijn er veel campings, hotels of horeca die extra personeel kunnen gebruiken.

Voor vakantiewerk in Italië kun je terecht bij vakantiebaaninitalie.nl. Voor vacatures in Italië voor op een camping in Italië kijk je op werkenonderdezon.nl


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

OOK LEUK OM TE LEZEN


MEER ARTIKELEN

In Verona wordt ieder jaar veel aandacht besteed aan Valentijnsdag. Op 4 dagen rond 14 februari staat de stad in het teken van de liefde en vindt er in de stad van Romeo en Julia het festival 'Verona in Love' .....

Liguria bevindt zich in het zuidwesten van Italië, aan de Ligurische Zee die deel uitmaakt van de Middellandse Zee. Het is een van de kleinste regio's van Italië. De kustregio van Ligurië trekt veel toeristen aan en staat bekend als .....

Eén van de mooiste landen van Europa is toch zeker Italië. Én de mooiste steden en plaatsen vind je volgens ons in Italië. Italië heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en waarvan er gelukkig nog een groot gedeelte .....