Werken

Als je in Italië gaat wonen en werk wilt vinden, dan zul je ook moeten solliciteren in Italië. Het solliciteren in Italië vereist zeker enige kennis van het land, de cultuur en de gebruiken.

f

Sollicitatiegesprek in Italië

Voor je solliciteert in Italië, is het slim om veel informatie over het bedrijf en de functie te verzamelen. Hier kun je meestal wel de website van het bedrijf voor gebruiken. Vooral je motivatie voor de baan vinden de Italianen belangrijk, enthousiasme en dynamiek spelen een belangrijke rol.
Kleding en uiterlijk zijn ook zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je top gekleed bent, het is je eerste visitekaartje en in Italië vinden ze je kleding zeer belangrijk.

Tip: neem je CV en een kopie van de vacature mee naar het sollicitatiegesprek.

f

Als buitenlander solliciteren in Italië

Meestal is de sfeer in het begin van het gesprek redelijk ontspannen. Onthoud dat je gezien wordt als buitenlander. Het kan handig zijn om te laten blijken dat je de verschillen tussen de (werk-)culturen kent en er enthousiast over bent. Liefst zowel over je thuisland, als over Italië. Het kan in je voordeel werken als er in je familie meerdere personen werkzaam zijn in de sector waar je solliciteert.

In Italië is het niet gebruikelijk om bij het eerste sollicitatiegesprek te onderhandelen of vragen naar het salaris.

h

Aantal sollicitatiegesprekken

Afhankelijk van de functie en het bedrijf, moet je na het eerste gesprek nog een paar keer terugkomen. Dat geldt ook voor het assessment of een psychologische test. Bij hogere functies is dat vaak een vast onderdeel bij de sollicitatieprocedure.

h

Italiaanse taal tijdens sollicitatie

Het hangt er maar net van af of je solliciteert naar een baan waarin je voornamelijk Engels zult spreken, of een baan waarin het nodig is dat je ook Italiaans spreekt. Als je solliciteert naar een baan waarbij je Italiaanse vaardigheden ook belangrijk zijn, denk er dan aan dat je voor het sollicitatiegesprek ook wat Italiaanse jargon woorden leert die in die branche bestaan.

Vanzelfsprekend is het belangrijk om de Italiaanse taal goed te beheersen.


Vacatures in Italië

Aangezien Italië ook lid is van de Europese Unie, is het niet nodig om een werkvergunning te regelen als je start met zoeken naar vacatures in Italië. Houdt er echter wel rekening mee dat het vinden van werk in het Zuiden van Italië lastiger is dan in het Noorden. Op economisch vlak gaat het in het Zuiden namelijk lang niet zo goed als in het Noorden.

h

Vacatures Italië op het Internet

Er zijn een aantal websites die kunnen helpen bij het vinden van vacatures in Italië. lavoroeweb.comstepstone.it en bancalavoro.it zou je kunnen raadplegen.

Wat ook goed kan werken in Italië, is om op een forum (die gerelateerd is aan de plaats waar je heengaat), om werk te vragen.

g

Vacatures Italië bij uitzendbureaus

In de grotere steden zijn veel uitzendbureaus te vinden om aan werk in Italië te komen. Kijk hiervoor in de gouden gids van Italië of dwaal wat rond in het centrum. Je zou ook kunnen kijken op obiettivolavoro.it

g

Vacatures Italië bij arbeidsbureaus

Je kunt voor vacatures in Italië uiteraard ook aankloppen bij arbeidsbureaus. Deze heten Centro per l’impiego. Ze bieden diverse services als informatie over het vinden van werk in Italië en job-matching.

f

Vacatures Italië in de krant

De krant is een goede bron om aan vacatures in Italië te komen. Kijk daarvoor vooral in de grote kranten zoals “Il Corriere della Sera” en “La Repubblica”. In La Repubblica kun je op donderdag of vrijdag in de bijlage een formulier invullen waarmee je in hun database kunt komen voor een half jaar als werkzoekende.

g

Via je netwerken in Italië werken

Wat ook erg goed kan werken in Italië om aan een baan te komen, is netwerken. Zitten er bekenden van je die al werken in Italië? Neem dan zeker contact met ze op. Het is vanuit het buitenland vaak een effectieve manier om binnen te komen, aangezien je kennissen ooit voor hetzelfde probleem stonden en ze je waarschijnlijk tips kunnen geven waar je de beste vacatures in Italië (voor buitenlanders) kunt vinden, of zelfs direct iets voor je kunnen regelen.

Tip: Het vinden van werk in Italië is een kwestie van volhouden, het is niet makkelijk maar als je lang genoeg volhoudt lukt moet het lukken.

g

Vakantiewerk in Italië

Er zijn veel jongeren maar ook ouderen geïnteresseerd in vakantiewerk in Italië. Aangezien Italië een erg populaire bestemming voor vakantie is, heeft Italië in de zomer aardig wat vacatures in de aanbieding. Zo zijn er veel campings, hotels of horeca die extra personeel kunnen gebruiken.

Voor vakantiewerk in Italië kun je terecht bij vakantiebaaninitalie.nl. Voor vacatures in Italië voor op een camping in Italië kijk je op werkenonderdezon.nl

Bron: Latravia