Vier Kerst in Italië


Het is nooit te vroeg om aan de feestdagen te denken! Van familiebijeenkomsten tot het plannen van een reis, de feestdagen staan altijd centraal - zelfs in de zomer! Daarom hebben wij alvast nagedacht over onze winterplannen voor 2021. Of je nu van plan bent om tijdens de feestdagen te reizen, of meer wilt weten over hoe de feestdagen worden gevierd in Italië. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je Kerst viert in Rome, Florence, Milaan, Napels en in Venetië!

More...

Kerst in Italië - Orvieto

De winter is een ideale tijd om Italië te bezoeken. Niet alleen zijn er minder toeristen en kortere wachttijden bij de musea en monumenten, maar er zijn ook veel unieke festiviteiten en tradities die alleen in deze tijd van het jaar te vinden zijn. De kerstperiode duurt in Italië van 8 december, de datum van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, tot 6 januari, de dag van Driekoningen.

Vier kerst in Italië

Voor Italianen zijn de kerstfestiviteiten vooral gericht op het gezin; de lokale bevolking gaat naar hun geboorteplaats om het te vieren met dierbaren. Ondertussen duiken overal in het land lichtshows en kerstmarkten op. 

Hieronder staan onze favoriete plekken om je kerstdagen in Italië door te brengen en wat je kunt doen als je daar bent.

Kerst vliegreis Rome
Kerst in Rome Italië - kerstreis vliegreis


Vier Kerst in Rome

In Rome zijn de meeste grote toeristische trekpleisters in de december maand dagelijks geopend, behalve tijdens Kerst en Nieuwjaarsdag. (Het Vaticaan is ook gesloten in de middag van kerstavond en oudejaarsavond). Van eind november tot begin januari is er een grote kerstmarkt op Piazza Navona. Helaas is deze kerstmarkt wel behoorlijk toeristisch geworden en mist het de authentieke tradities van een Italiaanse markt. Ga voor een meer typische, lokale ervaring naar Piazza Mazzini. 

Kerst in Rome Italië

Een lichtshow genaamd 'Visioni di Natale - Visioenen van Kerstmis' geprojecteerd op de façade van het Capitool in Rome

Maak ook een wandeling door Piazza Barberini, waar een enorme menora (zevenarmige kandelaar) staat tijdens Chanoeka. Ga op eerste kerstdag zeker ook even naar het Vaticaan om de kerstboodschap van de paus te horen terwijl je naast de enorme kerstboom staat die daar is opgericht. Er zal ook een enorme kerstboom op Piazza Venezia staan en kerstverlichting rondom de historische centrumbuurten.

Ontspan 's avonds met stevige Romeinse wintergerechten zoals pasta e ceci (pasta en kikkererwten), in één van de geweldige eetgelegenheden. Bij verschillende kraampjes zul je ook gestapelde dozen pannetone tegenkomen, dit is luxe Italiaans brood dat gevuld is met rozijnen en sukade, soms ook met stukjes chocola. Dit, 'Alleen met kerst', zoete brood smelt in je mond wanneer je het eet.

Kerst vieren in Rome

Voor degenen die de mis in het Vaticaan willen bijwonen, is het handig om te weten dat de kerstnachtmis in het Vaticaan nu om 22.00 uur is, op verzoek van de paus een paar jaar geleden.

Met Oudejaarsavond is er een groot openbaar feest op Piazza del Popolo met muziek, dans en vuurwerk. Er zijn ook optredens met livemuziek en vuurwerk op de Via dei Fori Imperiali bij het Colosseum en op verschillende bruggen in Rome zijn er openlucht dansfeesten. 

Op Driekoningen (6 januari) wordt de Santo Bambino de kerktrappen af geparadeerd, nadat hij sinds kerstavond in de presepe (kerststal) in Santa Maria Aracoeli is geweest.

Meer over Rome vind je hier >>

Kerstspecial Rome en Vaticaanstad
Jong Intra - Kerstspecial Rome en Vaticaanstad


Vier Kerst en Oud en Nieuw in Florence

De feestdagen in Florence zitten boordevol festiviteiten. Je kunt achterover leunen en ontspannen terwijl je kijkt naar een kerstkoor dat de Notenkraker uitvoert, naar Piazza Santa Croce gaan om wat last-minute boodschappen te doen op de Duitse kerstmarkt, of een mix van beide tijdens een van de door ons geselecteerde rondleidingen door Florence (zie hier).

Probeer zeker eens een stukje panforte, de Toscaanse versie van de Italiaanse kersttraktatie panettone. Er zijn verschillende kerstmarkten en beurzen tijdens deze dagen in Florence. Of bekijk de Verlichting van de Menorah in de synagoge Tempio Maggiore.

OAD Kerstreis Italië Toscane Bloemenriviera
Kerst en nieuwjaarsreis Toscane en Bloemenriviera
Kerst en nieuwjaarsreis Toscane en Bloemenriviera - Jong Intra

Nieuwjaar in Florence wordt gekenmerkt door openbare concerten op Piazza della Signoria en Piazza della Repubblica, en Driekoningen wordt gevierd met de Cavalcade van de Wijzen door het historische centrum, waarbij de reis van de Wijzen naar de baby Jezus wordt opgeroepen, met deelnemers gekleed in traditionele klederdracht.

Meer over Florence vind je hier >>

Kerstmis in Italië

Vier je Kerstdagen in Milaan

Milaan komt niet vaak bij veel mensen op als ze bedenken waar ze kerst in Italië gaan vieren. In de wintermaanden kan het behoorlijk koud worden, zo erg dat het dak van de Duomo vanwege ijsvorming voor het publiek kan worden gesloten; er is echter nog veel te zien en te doen in deze tijd van het jaar.

Begin december viert de stad haar beschermheilige met het Festa di Sant'Ambrogio, en lokaal eten, drinken, kunst en ambachten zijn te vinden op de kerstmarkt bij de Duomo.


Er is een grote kerstboom op Piazza Duomo en de "O Bej, O Bej!" markt vindt plaats in de buurt van Castello Sforzesco. ("O Bej, O Bej" is afgeleid van het Milanese dialect en vertaald naar "hoe leuk, hoe leuk"). Daarnaast is er ook de traditionele verlichting van een grote menora op Piazza San Carlo.

Meer over Milaan vind je hier >>

Vier kerst in Italië

Kerst vieren in Napels

Napels is, samen met Rome, een van de mildste steden qua temperatuur tijdens de Italiaanse winter, met temperaturen rond de 13 graden. Het regent er alleen in de winter vrij vaak, dus binnenactiviteiten zoals musea en koninklijke paleizen zijn ideale attracties voor deze tijd van het jaar. Als je de regen wilt trotseren, is een reis naar Pompeii zeker de moeite waard, aangezien de drukte enorm is uitgedund na de zomerpiek.

Kerst en Oud en Nieuw in Napels

Napels staat bekend om zijn presepi (kerststallen), met honderden die over de hele stad zijn gebouwd. Het Museo Nazionale di San Martino heeft een verzameling presepi die teruggaat tot de jaren 1800, en de Via San Gregorio Armeno herbergt een markt die aan hen is gewijd.

Kerstreis Jong Intra Napels
Napels Jong Intra
Kerstreis Jong Intra Napels
Hotel Napels Italië
Hotel Napels Italië

Napolitaanse vakanties zouden niet compleet zijn zonder de voedseltradities, zoals struffoli (gekookt deeg bedekt met honing en hagelslag) en roccocò (harde koekjes).

Tijdens Oudejaarsavond vind je in Napels een groot openluchtmuziek-evenement en vuurwerk op Piazza del Plebiscito, en groepen amateurmuzikanten en kinderen zingen van huis tot huis in een traditie genaamd Lo Sciascio.

Meer over Napels vind je hier >>

Vier kerst in Italië

Vier je Kerstdagen in Venetië

Kerstmis in Venetië is een prachtige aangelegenheid - tijdens de feestdagen zorgt de gebruikelijke mist ervoor dat de gebouwen eruitzien alsof ze op wolken drijven. Er zijn verschillende kerstmarkten, zoals Natale in Laguna bij Campo Santo Stefano. Soms zie je de kerstman op stelten rondrennen, samen met een metgezel in Carnevale-jurk.

Een ander hoogtepunt is Natale di Vetro (Christmas of Glass) op het eiland Murano - het evenement biedt spectaculaire glazen decoraties, waaronder een 6 meter hoge glazen kerstboom. Campo San Polo herbergt een ijsbaan en een kleine kerstmarkt, natuurlijk inclusief carnavalsmaskers. Op het Ghetto-plein worden veel Chanoeka-feesten gehouden, waaronder de verlichting van de menora, muziek, dans en eten.

Nieuwjaar in Venetië heeft muziek, vuurwerk, Bellini Brindisi (een toast) en een gigantische groepskus om middernacht. Op nieuwjaarsdag vindt de Italiaanse versie van de "ijsbeerzwemmen" plaats, waarbij de lokale bevolking in het water springt bij Lido Beach.

En daar houden de festiviteiten niet op. Later in januari komt Venetië tot leven voor Carnevale. De hele stad bruist tijdens deze dagen met bootparades, dans, muziek en talloze gekostumeerde deelnemers. The Flight of the Angel is het kenmerkende evenement, opvallend in zowel zijn culturele en historische betekenis als in zijn wow-factor. De andere twee hoogtepunten van het evenement zijn de Official Dinner Show and Ball, die ongeveer 500 euro kost, en de kostuumwedstrijd op Piazza San Marco.

Meer over Venetië vind je hier >>

Venetie
Venetie

OOK LEUK OM TE LEZEN

MEER LEUKE ARTIKELEN

De pizza komt uit Napels. Dat geldt althans voor de enige echte pizza, de pizza margherita. Op deze pizza is saus van tomaten (rode kleur), de mozzarella di bufala (witte kleur) en basilicum (groene kleur).De pizzabakker Raffaele Esposito had deze .....

Met zijn talloze stranden, steden vol historische bezienswaardigheden en mediterrane eilanden heeft Italië een ongekende aantrekkingskracht op reizigers vanuit de hele wereld. Italië is een land waar je nooit uitgekeken lijkt te raken. Behalve dat het een ideale bestemming voor .....

Een mooi gedeelte van Napels is Spaccanapoli. Alleen al om deze sfeervolle lange straat te zien, is het de moeite waard om naar Napels te gaan. Spaccanapoli betekent letterlijk „Splijt Napels”.De straat Via Croce splijt het historische centrum van de .....


BOEK NU JE REIS NAAR ITALIË!