Verhuizen naar Italië doe je zo!

Als je als buitenlander naar Italië verhuist moet je een hoop regelen. Het blijft niet bij je koffertje pakken en vertrekken! Allereerst moet je je goed informeren over de papieren die nodig zijn om in Italië te verblijven. Annelies Hazebroek vertelt je waar je allemaal tegenaan loopt wanneer je wilt verhuizen naar bella Italia, lees je mee?

Wanneer je langer dan drie maanden in het land verblijft, en dat is normaal gesproken zo als je verhuist, moet je residenza aanvragen. 

Afhankelijk per gemeente
Wanneer je residenza aan gaat vragen is het verstandig om van te voren in Nederland de website van de gemeente waar je gaat wonen te raadplegen. In mijn geval was dat Milaan en ik heb me dus gestort op de pagina die informatie gaf over richiedere residenza UE (residentie aanvragen voor ingezetenen van de EU). Het kan best zijn dat andere gemeenten andere eisen stellen. Informeer je goed!

Voor Milaan bleek dat je over een aantal verschillende documenten moet beschikken alvorens je residentie aanvraagt:
A - Een volledig ingevuld modello di dichiarazione di residenza (het officiële aanvraagformulier).
B - Een internationaal uittreksel uit het Nederlandse Bevolkingsregister dat gelegaliseerd moet worden door de Nederlandse rechtbank.
C - Een internationale uitschrijving uit de Nederlandse gemeente waar je woonachtig bent dat ook gelegaliseerd moet worden door de Nederlandse rechtbank.
D - Een codice fiscale (een soort Italiaans burgerservicenummer).
E - Een recent bankafschrift waaruit blijkt dat je voldoende liquide middelen hebt of een werkgeversverklaring.
F - Een bewijs dat je minimaal voor een jaar een ziektekostenverzekering hebt of een tesserasanitaria (een bewijs van inschrijving in het Italiaanse ziekenfonds).
G - Een huurcontract, een koopcontract of verklaring van een instantie of persoon dat je ergens woont.
H- Een kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Heb je na deze waslijst nog zin om te vertrekken?

Waar ga ik beginnen?
A
- Allereerst moet je de inschrijfformulieren downloaden van de website en goed kijken welke bijlagen je ook moet mee downloaden.
B en C - Het uittreksel uit het Bevolkingsregister kun je aanvragen en er is altijd een internationaal exemplaar beschikbaar. Maar aangezien je je pas een paar dagen voor daadwerkelijk vertrek kunt uitschrijven uit de gemeente waar je in Nederland woont, kun je dat beter tegelijk doen. Met beide documenten ga je dan naar de plaatselijke rechtbank en tegen betaling worden ze gelegaliseerd.
D - Een codice fiscale kun je bij de Italiaanse Ambassade inDen Haag aanvragen en dat is heel eenvoudig te regelen. Bezoek hun website evenwant daar staat het duidelijk aangegeven.
E - Mocht je een baan hebben in Italië dan is een kopie van het arbeidscontract vaak voldoende, zo niet, dan moet je een kopie van bijvoorbeeld een spaarrekening kunnen laten zien. Vaak is een bedrag van minimaal 5000 euro al voldoende. Maar weer afhankelijk per gemeente.
F - Dit is een lastiger onderdeel van de gehele procedure want je kunt namelijk alleen in het bezit komen van een tessera sanitaria als je een dienstbetrekking hebt en in Italië woont. Om dit probleem op te vangen bieden diverse grote verzekeringsmaatschappijen een tijdelijke, minimale ziektekostenverzekering met de duur van een jaar aan. Zo'n polis kost ongeveer400 euro en gaat in op de dag van betaling. Het dekt alleen zorg die via deEerste Hulp verstrekt wordt, een huisarts of tandarts moet je dus zelf betalen.Je Nederlandse ziektekostenverzekering kun je NIET houden omdat je je uitschrijft uit de Nederlandse gemeente waar je woont, dus heb je geen recht meer op ziektekostenvergoeding. Het is dus raadzaam een dergelijke ziektekostenverzekering aan te schaffen en daarna zo snel mogelijk, wanneer jein Italië woont, een tessera sanitaria aan te vragen (dat doe je bij de ASL).
G - In de bijlagen die je hebt gedownload, of soms bij het officiële inschrijfformulier zelf, zit een verklaring die je moet invullen over het adreswaar je woonachtig bent. Je moet hier heel uitgebreid invullen waar je precies woont en met wie, wat het kadaster nummer is van het pand etc. Na inschrijving in de gemeente waar je gaat wonen, zal je na enkele dagen, soms weken, bezocht worden door een politieagent of iemand van de carabinieri. Schrik hier niet van, dat is heel gewoon. Mocht je niet thuis zijn, dan moet je je melden op een afgesproken tijdstip op het politiebureau.

Ik heb alle papieren en nu...?
Na verloop van tijd, en dat zullen wel weken zijn, zul je alle documenten in je bezit hebben en kun je vertrekken. Hoe minder documenten je in je bezit hebt, hoe langer de procedure zal gaan duren en reken er op dat dat maanden kunnen worden in Italië!

In mijnNederlandse enthousiasme dacht ik al mijn papieren via email op te sturen, dat was immers vermeld op de Milanese website, maar daarmee kwam ik bedrogen uit.Na twee maanden niets gehoord te hebben, ben ik gaan informeren bij de anagrafe (burgerlijke stand) en daar bleek niets ontvangen te zijn.

Om dit te voorkomen is het dus verstandig een afspraak te maken bij de anagrafe en je hele handeltje mee te nemen. Uiteraard moet je dan nog wachten, maar daar zul je dan intussen wel al aan gewend zijn. Wanneer je alles inlevert, wordt het grondig gecheckt en uiteraard ontbreekt er dan altijd iets. In mijn geval eenbewijs dat de ziektekostenverzekering door mijzelf betaald was. Gelukkig had ik op mijn app in mijn telefoon een rekeningafschrift staan dat ter plekke geprint kon worden.

Wanneer dan alles in orde is bevonden krijg je een brief met de nodige stempels en krabbels en word je binnen 40 dagen ingeschreven als inwoner van de Italiaanse gemeente.Tot slot volgt dan nog een bezoek van een politieagent of carabiniere op je huis adres om te bevestigen dat je daar werkelijk woont! De inschrijving, residenza, is een feit.

Tot slot...
Mocht je je aanspraak op AOW willen behouden, kun je dit regelen via de SVB in Nederland. Voor Nederlanders woonachtig in het buitenland stopt meestal automatisch de AOW-opbouw en ieder jaar dat je in het buitenland woont, verlies je 2% van je volledige AOW die je zou ontvangen op de leeftijd dat AOW uitgekeerd wordt. Je kunt je hiervoor vrijwillig verzekeren zodat je straks toch de volledige AOW ontvangt. Raadpleeg hiervoor de site van de SVB, want ieder land en geval wordt apart bekeken. 

Over Annelies Hazebroek
Annelies vertrok in juni 2017 naar Milaan en gaf in Nederland al ruim 15 jaar les via haar eigen Italiaanse lesinstituut IPLI, Istituto per la Lingua Italiana, in Maastricht. Dit werk heeeft ze vanaf haar verhuizing voorgezet via Skype, eerst in Milaan en later in Toscane waar ze nu woont. Ze verdeelt haar "wonen" tussen Milaan en Toscane en beheert o.a. voor 'De Stedenman' de pagina Milaan-nu.nl en schrijft regelmatig op de blogpagina van Italiemagazine onder het blog "la vita toscana".

Mocht je informatie willen hebben over Italiaanse les via Skype, het wonen in Italië of de huidige situatie, is zij bereikbaar via info@iplitalie.nl

www.iplitalie.nl
Insert Content Template or Symbol