Spaccanapoli – Napels

Spaccanapoli Napels Italië

Een mooi gedeelte van Napels is Spaccanapoli. Alleen al om deze sfeervolle lange straat te zien, is het de moeite waard om naar Napels te gaan. Spaccanapoli betekent letterlijk „Splijt Napels”.

De straat Via Croce splijt het historische centrum van de stad. Hier zie je sfeervolle typisch Napolitaanse winkeltjes en taferelen, zoals complete gezinnen die samen op één scootertje rijden, terwijl het wasgoed boven hun hoofden wappert.

In het begin van Spaccanapoli heb je de beroemde kerk Chiesa del Gesù Nuovo en staat bij een plein met een grote obelisk die aan de „Immacolata” is gewijd, de Heilige Maagd Maria die Jezus onbevlekt heeft ontvangen. Een zeer indrukwekkende kerk van binnen.

 

De kerk is tussen 13.00 en 16.00 uur gesloten. Dat geldt ook voor enkele andere kerken. De binnentuin van het Santa Chiara-klooster, dat tegenover de Chiesa del Gesù Nuovo staat is dan wel open. Hier heb je schitterende fresco’s aan de muren, terwijl de tuin is versierd met beschilderde zuilen. Er zijn hier bijzondere planten, terwijl je door de stilte kunt genieten van het geluid van de vogels.

Als je verder door Spaccanapoli loopt is het een aanrader om de kapel Cappella San Severo te bezoeken. Hier heb je het wereldberoemde beeld ’De gesluierde Christus’ van Giuseppe Sammartino uit 1753. Alleen dit beeld trekt al duizenden toeristen per jaar. Ook zijn er andere prachtige beelden in deze indrukwekkende, maar kleine kapel, dat diende als begraafplaats voor de prinsen van Sangro di Sansevero.

In Spaccanapoli heb je ook de beroemde straat Via Gregorio Armeno, waar je het hele jaar door kerststalletjes kunt bewonderen.

 

Wanneer je Spaccanapoli uitloopt, kom je uit in de buurt van de Dom, waar de aartsbisschop ieder jaar voor een stampvolle menigte van gelovige Napolitanen twee glazen ampullen met gestold bloed van de locale heilige San Gennaro beweegt, totdat het bloed vloeibaar wordt en de levendige Napolitanen uitzinnig worden van blijdschap.

Vanuit de grote winkelstraat Via Toledo (of Via Roma) kun je een kabelbaan (funivia) naar boven nemen.

Wanneer je de laatste halte uitstapt en even doorloopt, kun je het kasteel Castel Sant’Elmo bezoeken, het kartuizerklooster en het museum van San Martino bezoeken.

Vanaf beide plekken heb je een prachtig uitzicht over Napels, de zee en de vulkaan de Vesuvius.

Meer prachtige bezienswaardigheden in Napels zie je hier >>

Hotels in Napels >>