Italiaanse Restaurants in Nederland

Als je van Italië houdt wil je je vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden en waar kan dat beter dan in een van de meer dan 1.500 Italiaanse restaurants in Nederland. Dat aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen, met name onder invloed van ketens als Happy Italy, Vapiano en Fratelli. Helaas moeten we soms wel constateren dat deze hippe formules hun eigen interpretatie van de Italiaanse keuken er op nahouden, die niet geheel overeenkomt met de authentieke bereidingen en ingrediënten die juist verantwoordelijk waren voor het grote succes van Italiaans eten.

Het blad Italië Magazine organiseert daarom al een aantal jaren een verkiezing voor de ‘echte Italiaan’. Een restaurant waar de chef in ieder geval uit Italië komt en waar de Italiaanse keukentradities gerespecteerd worden.

Winnaars 2019
Op 4 november zijn in het Hilton Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de juryprijs en de publieksprijs Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2019.

Juryprijs
De juryprijs ging naar Gio’s Cucina Casalinga uit Maastricht. In Italië Magazine nummer 1, 2020 wordt Gio’s geëerd met een reportage.

Eigenaar van Gio’s, Giovanni Silvestrini, met links de Italiaanse ambassadeur Andrea Perugini die de juryprijs uitreikte. (Foto Friso Boven).


Publieksprijs
Met overweldigende meerderheid was door lezers gestemd voor Lab26 uit Hengelo dat de publieksprijs won.

Fabio Panissidi (midden) van Lab26 en vriendin ontvingen de publieksprijs uit handen van hoofdredacteur Paul van Eijndhoven. (Foto Friso Boven)


10 genomineerden


Gran Tour in Italia, Den Haag,grantourinitalia.nl

D’Andrea’s, Zwolle, dandreas.nl

Gio’s cucina casalinga, Maastricht,  geen website

Il Delicato da Nino, Alphen aan den Rijn, ildelicato.nl

La Passione, Den Haag, restaurantlapassione.nl

Lab 26 Aperitivo Club, Hengelo, lab26.nl

Mimmo, Noordwijk aan Zee,  mimmo.nl

Cucina casalinga, Amsterdam,  casalinga.nl

La Liguria, Den Haag, laliguria.nl

Bella Storia, Amsterdam,  bellastoria.nlBron: Italiemagazine