Onderweg

Ben je van plan om met de auto, bus, of camper naar Italië te gaan? Bereid je dan goed voor met deze praktische informatie. In Italië gaat het soms net even wat anders dan bij ons. Lees de verkeersregels en bekijk de checklist met de items die je verplicht mee moet nemen in je auto, bus of camper.

Niet iedereen rijdt vol vertrouwen op de Italiaanse wegen. Het bergachtige terrein, de vaak slechte bewegwijzering en wegen en natuurlijk de Italianen zelf die blijkbaar allemaal graag een carrière als autocoureur willen.

Uit een Europese enquête blijkt dat Italianen de slechtste chauffeurs van Europa zijn, althans, dat vinden de bewoners van andere Europese landen, waarschijnlijk vinden ze dat zelf niet. 😉 Hieronder zie je een aantal praktische tips en vind je alle informatie over de Italiaanse milieuzones en over de drukte die je onderweg naar bella Italia tegenkomt.


SNELHEID EN FLITSERS


Maximum snelheid

De snelheidsregels zijn in Italië duidelijker dan in Nederland. Waar je in Nederland om de 100 meter een ander bord met de snelheid tegenkomt, zul je in Italië zelden een bord met de snelheid tegenkomen.

Personenauto’s, campers < 3500 kg en motoren > 150 cm³:

· Binnen bebouwde kom: 50
· Buiten bebouwde kom: 90
· Autoweg: 110 (meestal zijn dit de tweebaanswegen waar geen tol betaald hoeft te worden)
· Autosnelweg: 130 (op sommige driebaanswegen in Noord Italië en bij goed zicht: 150, dit wordt aangegeven)

Ben je met de caravan op pad, rij dan op snelwegen niet harder dan 80 km/ uur en pas je snelheid op overige wegen aan op 70 km/uur.

Voor alle snelheden geldt: tenzij anders aangegeven. Op veel tweebaans provinciale wegen mag je maar 90. Waarschijnlijk ook door het slechte wegdek en de korte invoegstroken.


Flitsapparatuur verboden

Onderweg naar Italië is het verstandig je navigatiesysteem te vrijwaren van flitspaalsignalering, aangezien dit in Italië verboden. Uitschakelen van de functie is niet voldoende, verwijder de software op het apparaat in zijn geheel.


Snelheidscontrole moet zichtbaar zijn

Sinds 2014 moet de Italiaanse politie vaste en mobiele snelheidscontroles, ter plekke, van tevoren aankondigen. Op maximaal 4 km. voor de controle moet een bord staan, daarnaast moet ook de camera duidelijk zichtbaar zijn. Ze mogen dus niet verstopt opgesteld staan!


Trajectcontrole in Italië

In Italië wordt op lange-afstandstrajecten de maximumsnelheid gehandhaafd door middel van het SICVE (Sistema informativo per il controllo della velocità), beter bekend als Tutor. Op 2.500 kilometer autosnelweg is in Italië een trajectcontrole in werking. Bekijk het kaartje om te zien waar precies de trajectcontrole actief is. 


Files en andere verkeersinformatie

Hoewel de meeste navigatiesystemen informatie over files aangeven, kan het soms handig zijn op andere manieren de meest recente files in de gaten te kunnen houden. Gebruik daarvoor de verkeersinformatie van de ANWB. Ook handig is de website van de Autostrade, de Italiaanse autowegen, die duidelijke en actuele informatie geeft.


Door de tolpoort

Op de bovengenoemde website van Autostrade vind je informatie over de tolwegen in Italië. Wanneer je komt aanrijden bij een tolstraat, is het handig om te weten bij welk tolpoortje je moet gaan staan.

Tol Italië Tolbadge Telepas


Wanneer je contant wilt betalen kies je voor de rijstrook met een wit bord met munten en bankbiljetten. Zie je hier ook een hand bij staan, dan gaat het om een tolpoortje bemand is. Bij een onbemande tolpoort moet je automatisch betalen. Hier is het handig als je het bedrag zoveel mogelijk gepast kunt betalen. Betalen met creditcard kan bij de rijstroken waarboven een blauw bord hangt, daarop staat het woord CARTE.

Er is ook nog een rijstrook met een geel bord erboven, met het woord TELEPASS. Hier kun je meteen doorrijden, mits je voor vertrek een tolbadge hebt aangeschaft. Deze badge kun je aanschaffen bij de ANWB. Wanneer je dan door de tolpoort rijdt, word je automatisch geregistreerd en het verschuldigde bedrag wordt dan verrekend.


PARKEREN

In steeds meer Italiaanse steden zie je betaald parkeren. Gelukkig zijn de controles minder streng dan in Nederland en de bedragen zijn over het algemeen ook wat lager. Als je niemand hindert en niet op de plek van invaliden of de politie gaat staan, is fout parkeren niet zo snel een probleem. De Italianen zelf kunnen er ook wat van!


Let op met je voorbumper

Nieuwe auto’s hebben tegenwoordig een lagere voorspoiler. Let daarom op de Italiaanse stoepranden aangezien ze vaak een stuk hoger zijn dan in Nederland.


Parkeerschijf

De Nederlandse blauwe schijf mag in Italië ook gebruikt worden. Let op: een blauw vak betekent in Italië meestal betalen. Maar daarvoor zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld op zon- en feestdagen of tussen 13.00 en 16.00 uur.


Sleutels afgeven

In veel parkeergarages is het vrij gebruikelijk om je sleutels af te geven. De Italianen maken graag optimaal gebruik van de schaarse ruimte en dus kan het zijn dat ze je auto even moeten verplaatsen, of dat ze je auto vanaf de ingang naar een beter plekje rijden.


Schade

Het zal je opvallen dat Italiaanse auto’s gemiddeld veel meer schade hebben. Op een kras of deuk zit je niet te wachten tijdens de vakantie, al helemaal niet wanneer je een huurauto hebt, dus let op waar je je auto neerzet.


Verboden in te rijden

Let op borden verboden in te rijden in Italiaanse steden, ‘zona traffico limitato’.

Verboden in te rijden, Zona traffico limitato - Italië


Belangrijk op het bord is het tekentje met de twee hamertjes. Dit tekentje houdt in dat je er op op zon- en feestdagen wel mag inrijden. Ook staan er vaak tijden op het bord waarvoor het verbod geldt. Wanneer je naar je hotel moet, dan mag je ook doorrijden, net als auto’s met een gehandicaptenkaart. Het hotel moet dan wel het kenteken doorgeven zodat je niet alsnog een bon krijgt. In Florence draagt het hotel daarvoor 1 euro af die op de hotelrekening terug ziet. Bewaar de hotelrekening als bewijs, voor het geval je thuis een bekeuring op je mat ziet liggen.


TANKEN

Euro 95 en lpg zijn meestal goedkoper dan in Nederland, maar diesel is vaak een stuk duurder. In Italië tank je over het algemeen goedkoper in dorpen en langs provinciale wegen. In de bergen is tanken duurder. En op de snelwegen betaal je vaak de hoofdprijs. Tanken in Zwitserland is vaak stukken duurder door de Zwitserse Frank. Tank daarom voordat je Zwitserland ingaat nog even voor de grens.

In Nederland hebben we een andere benaming voor de benzine en diesel dan in Italië. Om er zeker van te zijn dat jij de goede brandstof kiest voor jouw auto, hieronder een korte vertaling van de veel voorkomende Italiaanse benamingen voor de verschillende soorten brandstof:

· Senza piombo = Euro 95

· Super senza piombo = Superplus 98

· Gasolio = Diesel

· Carburante diesel = Diesel

· Gasauto = LPG

· GPL = LPG

LPG is in Italië goedkoper dan in Nederland. Let op dat je voor het tanken van LPG wel een speciale verloopnippel nodig hebt. In het Noorden van Italië is LPG bij veel tankstations aanwezig. In het zuiden van Italië zijn er minder benzinestations met LPG.

Verloopnippel LPG
Verloopnippel LPG
Verloopnippel LPG GPL Italië

Als je in Italië bij een bemand tankstation tankt, betaal je vaak iets meer wanneer jij je laat helpen. Wil je geld besparen met tanken in Italië, ga dan naar een zelfservice benzinestation.


IN DE WINTER

Sneeuwkettingen en winterbanden

In het Aostadal is het van 15 oktober tot 30 april verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben of winterbanden te gebruiken. In heel Italië is in de periode van 1 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen het gebruik van sneeuwkettingen of winterbanden verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Het Italiaanse woord voor sneeuwkettingen is catene. De sneeuwkettingen moeten worden aangebracht op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Bestel hier sneeuwkettingen >>

Sneeuwkettingen en winterbanden Italië

2

Winterbanden verbod in de zomer

In Italië mag je van 16 mei tot 14 oktober niet met een bepaald type winterbanden rijden. Winterbanden hebben een snelheidslimiet die wordt aangegeven met een letter. Banden met de letter L (120 km/h), M (130 km/h), N (140 km/h), P (150 km/h) en Q (160 km/h) zijn in de zomertijd niet toegestaan. Dit type banden wordt hoofdzakelijk op kleinere modellen geleverd. De reden is dat de topsnelheid van de auto hoger is dan de band aan zou kunnen. Rijd je toch op deze winterbanden dan riskeer je een boete van 419 tot 1682 euro en je auto kan zelfs in beslag genomen worden.


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels

MEER LEUKE ARTIKELEN

Sicilia (Sicilië), het grootste eiland van Italië, biedt uitzonderlijke stranden, charmante dorpjes en steden, evenals een overvloed aan oude ruïnes en archeologische vindplaatsen. Door de ....

LEES VERDER
Sicilia

Milaan is een van de meest modieuze steden van Italië en de thuisbasis van enkele van de belangrijkste modemerken van het land. De beste plek ....

LEES VERDER
Milaan

Zoek je een mooie bestemming in Italië, waar elke kronkelende weg, glooiende heuvel en eeuwenoud dorpje een verhaal te vertellen heeft? Dan is de regio ....

LEES VERDER
Waarom kiezen Nederlanders steeds vaker voor een vakantiewoning in Toscane?