Naaktstranden in Italië

Een echte volkstelling is er niet geweest, maar er zijn in Italië naar schatting 750.000 naturisten, nudisten of andere blootrecreanten. Die groep kan in eigen land inmiddels terecht op 14 terreinen, waarvan de meeste zijn aangesloten bij de landelijke naturistenfederatie Federazione Naturista Italiana (Fenait). Een bloot alternatief voor deze accommodaties zijn de naaktstranden, die je over het hele land kunt vinden.


We hebben er een paar voor je op een rij gezet, maar besef je wel dat Italië slechts een handjevol officiële naaktstranden kent. Op de andere plekken is sprake van gedogen of zonnebaden op eigen risico.


NOORD

Ravenna (regio Emilia-Romagna)

Lido di Dante is volgens velen het populairste naaktstrand van Italië. Het strandgedeelte is sinds 2002 officieel voor naturismeaangewezen. Borden geven aan waar je ongestoord bloot kunt zonnen en zwemmen. Lido di Dante ligt in de buurt van camping Classe.

r

Eraclea Mare (Veneto)

Het tweede officiële naaktstrand in het noorden is Isola del Mort. Je vindt het strand ten zuiden van het kustplaatsje Eraclea Mare.

f

La Spezia (Ligurië)

Spiaggia di Guvano is misschien wel het bekendste naaktstrand van de Italiaanse Rivièra, niet in de laatste plaats omdat naturisme er wordt gedoogd door de plaatselijke autoriteiten. Het strand ligt tussen vijf pittoreske dorpen, die bekend staan als Cinque Terre. Het terrein is het beste te bereiken met de lokale trein vanuit La Spezia of Levanto, aangezien je er nauwelijks kunt parkeren. In de buurt tref je ook geregeld naakte zonaanbidders aan op de rotsen bij Punta Bianca, een afgelegen plek bij Ameglia.

f

Pavia (Lombardije)

Ponte della Becca, op een kleine twee kilometer van het stadshart, wordt geregeld door naturisten bezocht. Naturisme wordt hier door de autoriteiten gedoogd.

f

Triëst (Friuli-Venezia Giulia)

Beroemd onder naturisten en nudisten is Costa Dei Barbari, dat als naturistisch gedoogstrand in de boeken staat. De natuurlijke omgeving en gemakkelijke toegang maken het tot een populaire plek, ook bij gezinnen. Je vindt het strand langs de kustweg naar Triëst, op een paar minuten met de auto vanuit Sistiana. Wie een alternatief zoekt voor Dei Barbari vindt op een paar kilometer Filtri di Aurisina.

t

Imperia (Ligurië)

Bloot in Italië, op nauwelijks twee kilometer van de grens met Frankrijk. De plek voor liefhebbers in Imperia heet Capo Mortola. Volg de kustweg vanuit Ventimiglia in westelijke richting, dus in de richting van Frankrijk. Na een kleine 7 kilometer ben je bij genoemde kaap. Een smalle straat aan de overkant van een klein benzinestation leidt naar het strand waar naaktrecreatie wordt gedoogd.

t

Ferrara (Emiglia-Romagna)

Een lokale groep naturisten heeft zich met succes beijverd om naaktrecreatie mogelijk te maken aan de noordkant van Lido delle Nazioni en Lido di Volano. Het betreffende strandgedeelte wordt met borden aangegeven.

t

Genua (Ligurië)

Naaktrecreanten vind je vaak aan het eind van het strand Chiavari.

t

Savona (Ligurië)

Varigotti is een bezoek waard vanwege Torre Saracena, aan de punt van het lange textielstrand. Het strand op een landtong is per boot bereikbaar of via een korte, maar steile wandeling.

g

Brescia (Lombardije)

Rocca di Manerba ligt aan de westelijke oever van het prachtige Lago di Garda. Het naaktstrand aan het Gardameer is een van de mooiste recreatieplekken voor naturisten in het Italiaanse binnenland.

d

Lecco (Lombardije)

Dit strand ligt aan de rivier Adda, op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Milaan.

r

Varese (Lombardije)

Strand op een zandbank van de rivier Ticino, onder de rook van de Milanese luchthaven Malpensa.

t

Venezië (Veneto)

​Aan het zuidelijk deel van het Lido di Venezia, een eiland in de Adriatische Zee, ligt Lido degli Alberoni. Maar net als op het nabijgelegen Spiaggia della Brussa hebben de lokale autoriteiten het niet zo op naturisten, zeker niet in het hoogseizoen.


MIDDEN ITALIË

Livorno (Toscane)

Het strand Nido dell’Aquila tussen San Vincenzo en Piombino heeft dankzij het werk van een plaatselijke naturistenorganisatie inmiddels een officiële status. Parkeren kan langs de kustweg en na een korte wandeling kom je op het populairste naaktstrand van Toscane. Een andere blote stek, maar niet officieel, is Marina di Bibbona.

t


Lido di Ostia (Lazio)

Ook officieel, maar wel heel wat zuidelijker gelegen, is het strand van Capocotta. Spiaggia di Capocotta ligt tussen Ostia en Tor Vaianica, langs de zuidelijke kust van Rome. Het naaktstrand, met prachtige zandduinen, wordt al sinds de jaren ’70 door naturisten bezocht, maar heeft pas sinds 2000 een officiële status.

y

Grosseto (Toscane)

Capalbio is een strand, waar je vrijelijk je kleren uit kunt doen. Naakt zonnen en zwemmen kan ook op afgelegen gedeelten van La Feniglia, bij Monte Argentario.

t

Ancona (Marche)

Scoglio della Vela ligt in een prachtige omgeving. De autoriteiten doen hier veelal niet moeilijk als je op dit strand in je blootje bent.

y

Macerata (Marche)

Spiaggia del Babaloo wordt sporadisch bezocht door naturisten.

t

Latina (Lazio)

Ongeveer halverwege tussen Rome en Napels ligt het strand Arenauta, waar vooral aan de zuidpunt naturisten zijn te vinden.

t

Florence (Toscane)

Een hotspot in het binnenland is Torrente Diaterna. Het populaire strand aan de rivier Diaterna ligt halverwege tussen Florence en Bologna in een bergachtig gebied. Op zo’n 15 kilometer ten zuiden van Florence wordt bloot gezwommen in het kleine Lago di Castelruggero.

t

Pisa (Toscane)

San Rossore is een strand voor naturisten, die er iets voor over hebben om hun plekje te bereiken. Niet-watersporters kunnen het strand alleen op na het doorwaden van een (meestal) ondiepe riviermond. Hierdoor liggen de bezoekersaantallen laag. Het strand is ten zuiden van het recreatiegebied van Viareggio, bekend als Torre del Lago.


ZUID ITALIË

Crotone (Calabrië)

Pizzo Greco is het enige naturistenterrein in Italië met een naaktstrand. Dagbezoekers kunnen parkeren op het resort in Isola di Capo Rizzuto en dan afdalen naar het strand.

t

Napoli (Campanië)

De rotsachtige kustlijn bij Sorrento, bekend onder de naam Regina Giovanna, is in trek bij naturisten.

t

Salerno (Campanië)

Marina di Camerota is het officiële naaktstrand van Salerno.


EILANDEN
 
De Italiaanse eilanden kennen (nog) geen officiële naaktstranden, maar ze hebben wel de meeste vrije stranden van het land. Langs de soms grillige kusten met natuurlijke inhammen en baaien op Sicilië, Sardinië, Elba en Capri is echter altijd wel een plekje te vinden om bloot te zonnen of te zwemmen.

h

Sicilië

Op een landtong aan het eind van het textielstrand van Eraclea Minoa bij Agrigento kom je geregeld naturisten en nudisten tegen. Dat geldt ook voor Torre Salsa, een strand op hemelsbreed acht kilometer van Eraclea Minoa.
Op een kleine 10 kilometer ten noorden van het populaire stadje Taormina ligt bij Messina het strand van Letojanni. Opmerkelijk voor de naaktstranden op Sicilië is dat deze plek heel gemakkelijk bereikbaar is: het strand ligt vlak naast de kustweg. Een tip: het strand staat lokaal ook wel bekend onder de naam Fondaco Parrino.
Marianelli ligt ten zuiden van Siracuse, vlak bij het zuidoostelijke puntje van het eiland. Het vaak drukke strand wordt ook wel ‘Eloro’ genoemd, maar zo heet eigenlijk het aangrenzende strand in het noorden.

g

Sardinië

Naturisten kunnen in de populaire stad Cagliari kiezen uit drie vrije stranden: Cala Fighera, Mari Pintau en Feraxi.
Medio Campidano heeft in Piscinas blote mogelijkheden.
In Olbia-Tempio is het strand Liscia de plek.
Wie in Oristano is, kan in het toeristische Arenas terecht voor naturistische genoegens.
Sassari heeft in Porto Ferro, op 10 kilometer van de baai van Porto Conte, een fabelachtig mooi strand.

h

Elba

Op het kleine eiland, dat vooral bekendheid geniet van de eerste ballingschap van Napoleon, zijn de volgende strandgedeelten uitermate geschikt voor naaktrecreatie: Barabarca, Acquarilli, Capo Canata, Le Piscine en Del Tombe/Giardino.

g

Capri

Dit eiland voor de kust van Napels heeft de mooiste naturistische mogelijkheid aan de zuidkust. Onderaan de bochtige Via Krupp, de historische voetweg die er is gekomen op initiatief van de Duitse industrieel Friedrich Alfred Krupp, ligt de adembenemend mooie Grotta dell’Arsenale.
Campobasso heeft met Petacciato Marina een lang en groot zandstrand op het eiland. Aan de noordkant wordt naakt gezwommen. Bij dit strandgedeelte is een apart parkeerterrein.
Brindisi heeft het strand Torre Guaceto, dat ook door naturisten wordt bezocht.

autohuur italië
Bron: Puur Naturisme