Leven

Wonen in Italië

Je zou toch al alleen al voor de heerlijke koffie, pasta, pizza en ijs willen verhuizen naar Italië?! Maar Italië heeft natuurlijk nog veel meer dan alleen het heerlijke eten en drinken. Italianen zijn één van de meest gelukkigste mensen op aarde. Ze hebben oog voor de mooie dingen des leven, la dolce vita, het zoete leven! Een leven in Italië is dus groots genieten!

Omdat Italië een populaire bestemming is, is het wonen in Italië helaas niet heel erg goedkoop. Maar net als in elk ander land, verschillen de huizenprijzen in Italië veel per regio.

Wonen in Italië >>


Wonen in Italië

Cultuur in Italië

Over de Italiaanse cultuur is eigenlijk heel wat te zeggen en is enorm fascinerend. Italianen zijn échte genieters en dat kun je zien aan het eten bijvoorbeeld. Italianen leven echt voor het eten. Eten is voor Italianen een sociale aangelegenheid en een fijn moment om met familie en vrienden door te brengen.

Misschien heb je de Italiaanse film la grande Belezza wel eens gezien. Deze film laat de schoonheid van Italië zien en deze schoonheid zie je ook terug in de realiteit van tegenwoordig. Schoonheid is de mentaliteit van de Italiaanse bevolking. Italianen zullen daarom ook altijd goed gekleed over straat gaan en hun auto’s, het interieur en de vormgeving van huizen zien er over het algemeen altijd pico bello uit. 

Italianen kunnen op het eerste gezicht soms iet wat arrogant overkomen, maar in feite zijn ze heel warm en hartelijk. Dat zul je gaan merken wanneer je hen beter leert kennen.

In Italië heb je verschillende klimaten doordat de vorm van het land, de laars,  langgerekt is. Het noorden van Italië kent daarom vooral koude winters en vochtige, warme zomers. In het midden van Italië heb je meer hete zomers en warme winters. In het zuiden van Italië is de temperatuur bijna tropisch, daarom zul je daar nooit sneeuw tegenkomen.

Cultuur in Italië - Markt in Rome


Italiaanse keuken

Zoals al eerder werd genoemd, zou je haast alleen al voor het eten willen verhuizen naar Italië. De Italiaanse keuken is wereld beroemd. Daarnaast zou je echt koffie moeten leren drinken, als je in Italië wilt gaan wonen en nog geen koffieleut bent. In de ochtend begin je de dag natuurlijk met een koffie (een espresso) in een koffiebar in de buurt. Zo wil toch iedereen zijn dag beginnen?

In Italië moet je niet aankomen met je lunch in een broodtrommel of boterhamzakje, want lunchen doe je in Italië in een barretje op de hoek. Voor het avondeten, la cena, moet je heel veel tijd uittrekken, want dineren is voor Italianen het hoogtepunt van de dag!

Italië culinair >>


Huizen in Italië

De huizenprijzen in Italië verschillen enorm per regio of per stad. Toscane is bijvoorbeeld erg in trek bij kopers en daardoor stukken duurder. In de grote steden zoals Rome en Milaan is het lastig om een woning te vinden. Huizen in de buurt van het platteland liggen zeker 30% tot 70% lager dan in de steden.

Bij de koop van een huis in Italië doe je er verstandig aan de hulp van een makelaar in te roepen. Let hierbij wel op dat makelaars in Italië een andere werkwijze hebben dan in Nederland.

Lees hierover meer in: Kopen en huren in Italië >>Levensonderhoud

Volgens de numbeo index zijn de dagelijkse kosten in levensonderhoud in Italië vergelijkbaar met Nederland. In Italië liggen de kosten zelfs ietsje lager. Als je uit eten gaat, ben je goedkoper uit in Italië. Daarbij maakt de locatie veel uit voor de prijzen op de menukaart. In het centrum betaal je soms drie keer zoveel dan bij een restaurantje een aantal straatjes verderop, net buiten het centrum.

Momenteel is de benzineprijs in Italië te vergelijken met de Nederlandse benzineprijs. Wel is diesel veel duurder in Italië. Bedenk ook dat je tol moet betalen op de Italiaanse wegen. Uiteraard kun je deze kosten vermijden, door een route buiten de snelwegen te kiezen. Het is echter de vraag of je dat wilt, want dit kost veel tijd. Een ander verschil in kosten voor levensonderhoud is de huur. In Italië ligt de huur vele malen hoger dan in Nederland.Nog even dit

Status is heel belangrijk in Italië en dat kan toch wel wat wennen zijn voor de nuchtere en soms wat karige Nederlander. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ kennen de Italianen echt niet. Houd er daarnaast rekening mee dat Italianen minder van de tijd zijn, zowel zakelijk als privé. Italianen zijn niet zo puntuale als Nederlanders. Ik zou zeggen: Geniet even van je extra tijd en neem een extra kopje koffie tijdens het wachten!

BOEK JE REIS NAAR BELLA ITALIA

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

MEER INTERESSANTE ARTIKELEN 

Veel Nederlanders en Belgen emigreren naar Italië, of kopen een tweede huis in Italië. Emigreren is de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar men kiest er ....

LEES VERDER
Emigreren naar Italië

Leer koffie te drinken als een echte Italiaan!Koffie werd in Italië in de jaren 1500 geïntroduceerd  en sindsdien heeft koffie zijn eigen cultuur ontwikkeld in ....

LEES VERDER
Koffie drinken als een echte Italiaan!

Heerlijk onderuit gezakt op de bank met één van de vele leuke Italiaanse magazines en kranten. Lekker wegdromen terwijl je aan het bladeren bent en je ....

LEES VERDER
Italiaanse Magazines en Kranten